Hoe duurzaam is jouw website?

Als je denkt aan duurzaamheid denk misschien aan goede stroom, je verwarming een tandje lager zetten, minder vlees eten en energiezuinige led-lampen. Maar hoe zit het met jouw website?

De laatste jaren wordt pijnlijk duidelijk dat we maar 1 aarde hebben en als we de generatie(s) na ons een fijne plek gunnen moeten we nu actie ondernemen. Ook wij bij Blauwe Nacht dragen ons steentje bij. We gebruiken groene stroom, maken bewuste keuzes en we hebben het voornemen om ons kantoor voor 2026 klimaat neutraal te maken d.m.v. zonnepanelen. Waarschijnlijk doe ook jij je best. Toch?

De laatste jaren is een groot gedeelte van ons leven online gegaan. Waarschijnlijk denk je wel dat een website enorm duurzaam is. Je hoeft immers geen (of minder) materiaal te laten drukken en te verspreiden. Lijkt logisch? Nou nee dus, bepaald niet. Weet je dat de volledige ICT structuur op onze planeet goed is voor meer dan 7% van de totale CO2 uitstoot? Bron: Greenpeace. Dat is dubbel zoveel als de gehele civiele luchtvaart! De servers waar websites op draaien zijn vaak energie-slurpers. Waar ‘vliegschaamte’ een normaal woord is tegenwoordig, hoor je (nog) maar weinig over duurzaamheid van ICT.

Laten we het eens omzetten naar harde cijfers:
Het bekijken van één webpagina ‘kost’ vaak ergens tussen de 0,1 en 5 gram CO2 uitstoot. Laten we in een voorbeeld uitgaan van 1,5 gram.
Met 250.000 paginaviews per jaar is dat 375 kilo CO2 uitstoot. Daar zijn 17 volwassen bomen voor nodig om dat te compenseren!

Het sturen van één e-mail kost tussen de 0,03 en 26 gram CO2. Ben jij zo iemand die een schone mailbox heeft? Of staan er bij jou 1000den oude mails te verstoffen in oude mappen? Ook dat kost allemaal energie op een server.

N.B. Berekeningen voor CO2 gebruiken natuurlijk ‘standaard variabelen’. Hoe energie is opgewekt is altijd een mix tussen groene/duurzame en fossiele energie. Echt 100% zekerheid heb je nooit in ‘harde berekeningen’ zoals hierboven. Maar dat wil nog niet zeggen dat we ons niet bewust kunnen worden!

Zo zijn we bij Blauwe Nacht sinds augustus 2022 aan het proefdraaien met webservers die volledig klimaatneutraal zijn. Die draaien 100% op waterenergie en hebben dus 0% uitstoot. Waar je een paar jaar geleden nog behoorlijk inboette op kwaliteit als je koos voor een duurzame optie is dat nu niet meer het geval. Websites draaien even goed, snel en veilig op deze servers. Kosten zijn gelijk, soms marginaal hoger. De eerste klanten zijn al over, we gaan al onze klanten de keuze geven.

Als jij inzicht wil in hoe jouw website presteert, doe dan de test op https://www.websitecarbon.com.

Natuurlijk komt er veel meer bij kijken dan alleen hosting op een klimaat neutrale server. Wat is de totale grootte van je webpagina? Hoe efficiënt en schoon is de code? Welke keuzes maak je met de apparatuur waar je thuis op werkt?

Ben je klant bij Blauwe Nacht en wil je over naar 100% klimaatneutrale hosting, maak dan een afspraak om jouw mogelijkheden te bespreken.

Wil je weten wat Blauwe Nacht voor jou kan betekenen?