Gutenberg en de toekomst van Wordpress

WordPress 5.0 met Gutenberg was de eerste stap naar een modernisering van het gehele platform. De eerste versie van Gutenberg heeft nogal veel los gemaakt in de community.

Wat hebben Gutenberg en WordPress met elkaar gemeen?

Gutenberg, de uitvinder van de boekdrukkunst (vinden we in Europa althans) heeft an sich natuurlijk niets te maken met het moderne medium internet. Hij heeft voor een revolutie gezorgd in de drukkunst door elementen onder te verdelen in losse blokken en stempels. De losse letters maakte het ineens een stuk makkelijker en goedkoper om boeken te drukken. Voorheen moesten er complete pagina’s in 1 mal gemaakt worden. Populaire knakker dus, die Gutenberg.

Communicatie anno 2018

WordPress bestaat inmiddels 15 jaar. Meer dan 30% van alle websites wereldwijd draait op WordPress, een enorm succesverhaal. Het maken van berichten in de standaard WordPress omgeving is weinig veranderd in al die jaren. Er is een rijke subcultuur ontstaan van plugins die het bewerken van pagina’s een stuk makkelijker maken. WordPress is daarom steeds meer naar de ‘achtergrond’ verdwenen. Een administratieve omgeving waar weinig meer mee gedaan wordt door de meeste gebruikers, op het schrijven van simpele berichten na.

In de afgelopen 15 jaar het web landschap drastisch veranderd. Naast WordPress verschijnen er steeds meer systemen die native met een makkelijkere manier content toevoegen.

Tijd voor vernieuwing van WordPress.

De eerste stap in een nieuwe richting is project Gutenberg. De standaard editor verdwijnt en maakt plaats voor een blokkensysteem. Blokken die je kunt hergebruiken over je website. Daar is gelijk ook de parallel met Gutenberg.

De nieuwe weergave werkt vrij intuitief en tackelt direct de meest voorkomende irritaties aan de oude editor. Je kunt nu vrij content naast elkaar plaatsen. Bovendien kunnen ontwikkelaars kant en klare blocks maken. Een beetje zoals de widgets, maar nu kun je ze gewoon tussen je content door plaatsen.

Ik kan je uitleggen hoe de nieuwe editor werkt, maar beter nog kun je deze pagina bekijken; https://nl.wordpress.org/gutenberg/

Mocht je overigens (nog) niet kunnen wennen aan de nieuwe editor, de oude is terug te plaatsen dmv een plugin.

Pagebuilders

Deze pagebuilders zijn al enige jaren in het ‘gat gesprongen’ van de (tekortkomingen van de) huidige WordPress editor. Deze pagebuilders worden (of zijn) inmiddels allemaal aangepast aan Gutenberg en blijven in de meeste gevallen gewoon werken zoals je gewend bent. Als jij gewend bent om te werken met Divi of Elementor zal er weinig voor je workflow veranderen.

WordPress 5.0 met Gutenberg is de eerste stap naar een modernisering van het gehele platform. De eerste versie van Gutenberg heeft nogal veel los gemaakt in de community. Vernieuwing van het platform wordt breed verwelkomd, project Gutenberg kreeg niet zo een warm welkom.

WordPress 5.0 met Gutenberg verschijnt waarschijnlijk nog dit jaar. Eind november is de planning. We kunnen websites bij de update grondig testen, als je wil kunnen we dat samen doen. Neem gerust contact met me op.

Ik ben benieuwd waar dit naar toe gaat in de komende tijd. Zou het pagebuilders en thema’s helemaal overbodig gaan maken? De mogelijkheden van Elementor liggen zo ver af van de eerste versie van Gutenberg dat ik denk dat onze geliefde pagebuilders en thema’s nog lang belangrijk en essentieel zullen blijven. Ik denk dat de twee zelfs elkaar kunnen versterken.

Spannende tijden!

WordPress 5

December 2018 is WordPress 5 uitgekomen, waarin de eerste stap in de toekomst van WordPress, de nieuwe editor, standaard is geactiveerd. Kun je niet wennen aan de nieuwe editor? Installeer dan de Classic Editor als plugin. Let er wel op; de classic editor wordt maar ondersteund tot 2022.

Wil je weten wat Blauwe Nacht voor jou kan betekenen?