Foto’s in het ontwerp van je website

Als je foto's maakt of laat maken voor je website, of als je foto's uitzoekt om te gebruiken voor je website, moet je in sommige gevallen rekening houden met hoe ze gebruikt worden in een ontwerp.

Soms worden foto's afgesneden in de header. Of soms heeft je webdesigner ruimte 'gereserveerd' voor een afbeelding in een ontwerp, waarin een foto er niet altijd even mooi uitkomt. Je ziet soms maar een gedeelte van de foto. Hoe werkt dat nu eigenlijk?

De ruimte waarin een foto wordt weergegeven kan dynamisch zijn.

  • In een ontwerp van een website wordt vaak rekening gehouden met zowel weergave op een desktop, als mobiel. Soms kan een afbeelding 'staand' zijn op desktop, en juist 'liggend' op mobiel.
  • Of er wordt rekening gehouden met een maximale hoogte in pixels (van een header bijvoorbeeld).
  • Of de hoogte van een foto past zich aan aan de hoogte van een tekstblok in een ontwerp.
  • Of het is mooier om voor alle foto's eenzelfde hoogte te gebruiken.

In dit soort gevallen wordt een foto afgesneden. De foto heeft dan óf 100% breedte, óf 100% hoogte.

Kaderen

Als fotograaf ben je misschien gewend om een onderwerp strak te kaderen.

Misschien vind je het mooi om je onderwerp juist aan de boven- of onderkant van een foto te plaatsen. Of aan een van de zijkanten.

Als je een foto laat afdrukken, of als deze in zijn geheel geplaatst wordt is dat natuurlijk geen probleem. Maar voor foto's die gebruikt worden op een website moet je soms net even iets anders denken en werken.

Hieronder twee voorbeelden van foto's die worden afgesneden in een ontwerp.

Misschien valt je direct iets op. Een foto waarvan het onderwerp in het midden zit, ziet er onder alle omstandigheden altijd goed uit.

Voor de fotograaf:

Zorg altijd dat je onderwerp in het centrum van de foto zit. En neem een iets ruimer kader dan je normaal gewend bent; afsnijden kan altijd, bijsnijden is lastiger! ;-)

Als je foto's uitzoekt:

Zoek naar foto's waar het onderwerp goed in het midden is.

N.B. de placering van een foto (links uitgelijnd in een vak, of juist met de bovenkant) kan in een ontwerp worden aangepast. Dit

Wil je weten wat Blauwe Nacht voor jou kan betekenen?