Goedkope en gratis alternatieven voor Adobe software

Niet iedereen kan of wil de software van Adobe gebruiken. Misschien wil je geen maandelijks abonnement afsluiten? Inmiddels staan zo een beetje alle app stores vol met alternatieven, maar welke moet je kiezen?
Inhoudsopgave

Beeldbewerken als een Pro

Bijna elke pro werkt met de software van Adobe. Het is een beetje de industriestandaard geworden. Erg complete programma's, met elke denkbare optie. Moest je vroeger diep in de buidel tasten voor een pakket van Adobe, tegenwoordig hebben ze abonnementen op maat. Zo kun je makkelijk (zonder verdere verplichtingen) per maand betalen voor het gebruik van Photoshop, Illustrator of Indesign.

Maar niet iedereen kan of wil de software van Adobe gebruiken. Misschien wil je geen maandelijks abonnement afsluiten? Inmiddels staan zo een beetje alle app stores vol met alternatieven, maar welke moet je kiezen?

Speciaal voor die mensen een paar handige programma's. Goedkope en gratis alternatieven voor Adobe software.

Goedkoper dan Photoshop: Pixelmator Pro

Pixelmator Pro is nu al een tijdje verkrijgbaar en is inmiddels behoorlijk volwassen. Het is hét betaalbare alternatief voor Photoshop. Met een eenmalige betaling kun je het programma altijd blijven gebruiken. Je kent Pixelmator misschien al van de app van je iPhone of van de 'normale' versie op je Mac, deze 'pro' variant gaat nog een stapje verder.
Mac App Store: Pixelmator Pro

Goedkoper dan Lightroom en Photoshop: Luminar

Luminar is het betaalbare alternatief voor Lightroom, is gericht op het 'ontwikkelen' van je foto's. Voor eenvoudige fotobewerking kan het Photoshop bijbenen. Heeft enorm veel filters en presets beschikbaar. Leest RAW bestanden van je camera en heeft sinds de 2018 versie zelfs een bestands-organizer. Ook hier is het een eenmalige aanschaf, waarna je het programma zonder restricties kunt blijven gebruiken. 
MacPhun store: Luminar voor Mac en Windows

Goedkoper dan Photoshop, Illustrator en Indesign: Affinity

Affinity heeft een complete suite aan apps die een groot gedeelte van de tools van Adobe kan vervangen. Affinity Photo is het alternatief voor Adobe Photoshop, Affinity Designer alternatief voor Adobe Illustrator en Affinity Publisher is een alternatief voor Adobe Indesign. Met een eenmalige aankoop, in plaats van een abonnement is Affinity een voordeligere keuze! Nadeel is wel dat je voor elk platform een nieuwe aankoop moet doen; desktop, telefoon en tablet zijn separate aankopen.
Website Affinity software

Gratis beeldbewerken: The Gimp

The Gimp is al jaren hét alternatief voor Photoshop. Niet zo gelikt en gestroomlijnd, maar zeker heel goed bruikbaar. Bovendien; het is gratis en voor elk denkbaar besturingsysteem te krijgen.
Download The Gimp

Gratis InDesign alternatief: Scribus

Een gratis en open source desktoppublishing programma. Heeft een vaste schare fans, die het programma onderhouden. Hiermee maak je publicaties, klaar voor de drukker. Is voor elk denkbaar besturingsysteem beschikbaar.
Download Scribus

Gratis Illustrator alternatief: Inkscape

Een gratis pareltje, voor het maken van vector bestanden. Voornamelijk SVG bestanden. Leest ook AI bestanden van Illustrator. Ook hier weer; voor een hoop besturingssystemen te downloaden.
Download Inkskape

Dit zijn de meest gangbare alternatieven voor Photoshop, Indesign en Illustrator. Als jij nog andere weet, stuur me dan je tip.

Veel plezier met creëren!

Warme groet,
Antal 

Wil je weten wat Blauwe Nacht voor jou kan betekenen?