Als je het gevoel hebt dat je website niet (meer) zo snel wordt weergegeven, of als je na een periode gewoon even wil kijken of je website nog wel lekker slank is, is het een goed idee deze even wat nader te inspecteren.
Je kunt dit natuurlijk met de hand doen, maar er zijn hiervoor heel makkelijke tools beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld;
Op deze website (link) kun je (een pagina van) je website inspecteren. De verzameling tests die deze website voor je uitvoert is erg compleet. Daardoor misschien ook een beetje onoverzichtelijk. Voor de belangrijkste resultaten zal ik je hieronder wegwijs maken.
Voer de URL van je website (of een URL van een specifieke pagina) in op de pagina, en kies de dichtstbijzijnde testlocatie uit de lijst. (Dat zal in de meeste gevallen als je dit hier leest Stockholm in Zweden zijn)
Druk op 'Start test' en wacht tot de resultaten op het scherm staan.
Des te sneller je website laad (een korte load time), des te beter. Laad jouw site benden de seconde? Dan hoef je niet verder te lezen. Beter kan niet. Beneden de 2 seconden? Top! Alles beneden 5 seconden is een prima resultaat. Tussen 5 en 10 seconden is op zich best te doen, maar is wel aan de trage kant. Alles wat boven de 10 seconden komt is echt een reden om je site eens wat beter te bekijken of je misschien wat kan optimaliseren. (Dit zijn algemene richtlijnen, het kan natuurlijk heel goed dat jouw website enorm veel afbeeldingen bevat, daardoor groter is en wat langer laad dan gemiddeld. Een website zonder plaatjes is enorm snel, maar ook wel een beetje saai toch?) (Let op; dit soort testen zijn niet echt consistent, daarover verderop meer)
De snelheid van je website is afhankelijk van een aantal factoren. Je hebt maar invloed op een gedeelte daarvan.
Het kopje Page Size van de test laat je de grootte zien van de pagina van je website. Des te kleiner, des te sneller je pagina laad.
Hoe kun je zien wat de grootste bestanden zijn op jouw pagina? Als je een stuk naar beneden scrolt op de testpagina, zie je de File Requests. Als je op Size klikt, worden de bestanden van groot naar klein gesorteerd en kun je zien welke afbeelding het grootst is. bekijk kritisch of er aanpassingen gedaan kunnen worden. (Als je op de bestandsnaam klikt, opent een nieuw tabblad in je browser met de afbeelding. Niet alleen kun je je afbeelding zo makkelijk identificeren, maar je kunt deze ook gelijk opslaan en zo aanpassen.)
Dit soort online snelheidstesten moet je wel in perspectief zien. Het is een momentopname. En besef je dat een seconde later er hele andere resultaten kunnen zijn. Er zijn simpelweg teveel variabelen van invloed op het eindresultaat. Er kunnen net 3 bezoekers tegelijk op je site zijn, een cachebestand kan net opnieuw worden opgebouwd...
Neem de waarden die je voorgeschoteld krijgt voor kennisgeving aan, maar hecht er vooral niet teveel waarde aan.
Doe de test eens een aantal keer achter elkaar. Je zult zien dat de resultaten best uit elkaar kunnen liggen. Ik heb hier 3 uitslagen van dezelfde website. Gewoon 3x na elkaar getest. Wat een verschil he?
Een snelle website is belangrijk. Het is van invloed op de beleving van je klanten/bezoekers; die klikken een langzame website sneller weg. In Google heeft een snelle website niet direct meer hits. Een extreem langzame website krijgt daarentegen wél 'strafpunten'. Probeer je website zo snel als mogelijk te houden, maar daarin doorslaan heeft geen zin. Gebruik dit soort testen dus vooral om te kijken of je iets aan de bestanden kunt doen. Afbeeldingen aanpakken heeft de grootste impact!
Ondanks dat Google dat niet communiceert, zijn er sterke aanwijzingen dat goed geoptimaliseerde snelle websites wel een streepje voor hebben in de zoekresultaten. De top 20 van de resultaten is vaak significant beter geoptimaliseerd dan de latere zoekresultaten. Baat hebben doet het dus zeker, optimaliseren van je website.
Succes met optimaliseren.
Als je vragen hebt, stel ze hieronder of stuur me een berichtje.
Warme groet,
Antal