Wow.. Taking to long? Reload the page or click here to close the loading screen.
Blauwe Nacht seo 2

Als je het gevoel hebt dat je website niet (meer) zo snel wordt weergegeven, of als je na een periode gewoon even wil kijken of je website nog wel lekker slank is, is het een goed idee deze even wat nader te inspecteren.

Je website checken

Je kunt dit natuurlijk met de hand doen, maar er zijn hiervoor heel makkelijke tools beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld;

Tools.pingdom.com

Op deze website (link) kun je (een pagina van) je website inspecteren. De verzameling tests die deze website voor je uitvoert is erg compleet. Daardoor misschien ook een beetje onoverzichtelijk. Voor de belangrijkste resultaten zal ik je hieronder wegwijs maken.

Begin van de test

Voer de URL van je website (of een URL van een specifieke pagina) in op de pagina, en kies de dichtstbijzijnde testlocatie uit de lijst. (Dat zal in de meeste gevallen als je dit hier leest Stockholm in Zweden zijn)

Druk op 'Start test' en wacht tot de resultaten op het scherm staan.

Des te sneller je website laad (een korte load time), des te beter. Laad jouw site benden de seconde? Dan hoef je niet verder te lezen. Beter kan niet. Beneden de 2 seconden? Top! Alles beneden 5 seconden is een prima resultaat. Tussen 5 en 10 seconden is op zich best te doen, maar is wel aan de trage kant. Alles wat boven de 10 seconden komt is echt een reden om je site eens wat beter te bekijken of je misschien wat kan optimaliseren. (Dit zijn algemene richtlijnen, het kan natuurlijk heel goed dat jouw website enorm veel afbeeldingen bevat, daardoor groter is en wat langer laad dan gemiddeld. Een website zonder plaatjes is enorm snel, maar ook wel een beetje saai toch?) (Let op; dit soort testen zijn niet echt consistent, daarover verderop meer)

De snelheid van je website is afhankelijk van een aantal factoren. Je hebt maar invloed op een gedeelte daarvan.

 1. Grootte van de pagina. Dit is een van de meest bepalende factoren. Des te meer data er van de server naar je gebruiker moet gaan, des te langzamer je site wordt weergegeven. Best logisch. Probeer daarom je site zo klein als mogelijk te houden. Afbeeldingen vooral niet te groot en zoveel mogelijk gecomprimeerd op de site plaatsen. Wil je meer weten over hoe je afbeeldingen in toom houd op je website? Lees dan deze eerdere post hierover.
 2. Technische aanpassingen aan je website. Jouw website wordt geladen vanaf een harde schijf op een computer bij het hosting bedrijf. Die zorgen er natuurlijk voor dat dat zo snel als mogelijk gebeurt. We kunnen dat een handje helpen door een cache plugin te gebruiken. Die zorgt ervoor dat de belangrijkste gedeeltes nog sneller laden. Hiervoor maken ze gebruik van een aantal technieken; samenvoegen van stijlbestanden etc. Er zijn een groot aantal verschillende soorten van dit soort plugins. Premium klanten van Blauwe Nacht hebben beschikking over WPRocket.
 3. Snelheid van de hosting. Voor de meeste websites is 'shared hosting' prima. Dat is de goedkoopste manier van webhosting. Daarbij staan er een groot aantal websites op de zelfde locatie. Je kunt deze situatie vergelijken met een groot aantal bewoners in een huis. Zodra de deurbel gaat kan er maar 1 tegelijk open doen. Je website kan dus een kleine vertraging oplopen.
  Je hebt ook Premium Shared Hosting, daarbij wonen er een stuk minder mensen in huis. Cloudhosting is een schaalbare oplossing, VPS hosting een stuk exclusiever. Stel je maar voor dat je de enige bent die in dat huis woont. Super snelle website!  Je snapt misschien wel dat snellere hosting een stuk duurder is. Hosting kan oplopen tot honderden euro's per maand. Maak een goede overweging v.w.b. de hosting. Is die ene seconde minder laadtijd je de extra kosten waard? Goedkoop is prima, maar zodra je veel traffic gaat genereren is een upgrade van je hosting erg verstandig.
 4. Snelheid van het netwerk. Hier heb je weinig/geen invloed op, toch kan het heel storend zijn als er ergens een storing is. Je website kan trager, of soms helemaal niet laden. Die storing kan zich ergens in de wereld bevinden, maar ook een traag wifi netwerk thuis kan roet in het eten gooien.

 

Grote afbeeldingen opsporen

Het kopje Page Size van de test laat je de grootte zien van de pagina van je website. Des te kleiner, des te sneller je pagina laad.
Hoe kun je zien wat de grootste bestanden zijn op jouw pagina? Als je een stuk naar beneden scrolt op de testpagina, zie je de File Requests. Als je op Size klikt, worden de bestanden van groot naar klein gesorteerd en kun je zien welke afbeelding het grootst is. bekijk kritisch of er aanpassingen gedaan kunnen worden. (Als je op de bestandsnaam klikt, opent een nieuw tabblad in je browser met de afbeelding. Niet alleen kun je je afbeelding zo makkelijk identificeren, maar je kunt deze ook gelijk opslaan en zo aanpassen.)

Een HELE grote korrel zout.

Dit soort online snelheidstesten moet je wel in perspectief zien. Het is een momentopname. En besef je dat een seconde later er hele andere resultaten kunnen zijn. Er zijn simpelweg teveel variabelen van invloed op het eindresultaat. Er kunnen net 3 bezoekers tegelijk op je site zijn, een cachebestand kan net opnieuw worden opgebouwd...

Neem de waarden die je voorgeschoteld krijgt voor kennisgeving aan, maar hecht er vooral niet teveel waarde aan.

Doe de test eens een aantal keer achter elkaar. Je zult zien dat de resultaten best uit elkaar kunnen liggen. Ik heb hier 3 uitslagen van dezelfde website. Gewoon 3x na elkaar getest. Wat een verschil he?

Staar je niet blind op de snelheid. Het is van wel degelijk invloed op de beleving van je klanten/bezoekers; die klikken een langzame website sneller weg. In Google heeft een snelle website niet direct meer hits. Een extreem langzame website krijgt daarentegen wél 'strafpunten'. Probeer je website zo snel als mogelijk te houden, maar daarin doorslaan heeft geen zin. Gebruik dit soort testen dus vooral om te kijken of je iets aan de bestanden kunt doen. Afbeeldingen aanpakken heeft de grootste impact!

Ondanks dat Google dat niet communiceert, zijn er sterke aanwijzingen dat goed geoptimaliseerde snelle websites wel een streepje voor hebben in de zoekresultaten. De top 20 van de resultaten is vaak significant beter geoptimaliseerd dan de latere zoekresultaten. Baat hebben doet het dus zeker, optimaliseren van je website.

Succes met optimaliseren.

Als je vragen hebt, stel ze hieronder of stuur me een berichtje.

Warme groet,
Antal

Delen = lief

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn
Email
WhatsApp

Geef een reactie

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Support

Classic
19 per maand
 • Blauwe Nacht houdt je WordPress installatie, alle plugins en je thema ‘up to date’. Worry-Free WordPress, je hoeft niet meer over de techniek na te denken.*
 • De unieke Blauwe Nacht WordPress Support plugin.
 • Toegang tot support tool (versturen van een support ticket) direct vanuit je WordPress Dashboard.
 • Berichten monitoren (reacties/spam)
 • Wekelijkse backup van je website (altijd 1 versie backup)
 • Uptime monitor
 • SEO keyword ranking monitor
 • Dagelijkse security check
 • Dagelijkse performance check
 • Maandelijks een rapportage en vrijblijvend advies

Support

Professional
49 per maand
 • Blauwe Nacht houdt je WordPress installatie, alle plugins en je thema ‘up to date’. Worry-Free WordPress, je hoeft niet meer over de techniek na te denken.*
 • De unieke Blauwe Nacht WordPress Support plugin.
 • Toegang tot support tool (versturen van een support ticket) direct vanuit je WordPress Dashboard.
 • Berichten monitoren (reacties/spam)
 • Dagelijkse backup van je website (altijd 4 versies backup)
 • Uptime monitor
 • SEO keyword ranking monitor
 • Dagelijkse security check
 • Dagelijkse performance check
 • Maandelijks een rapportage en vrijblijvend advies
Beste Keuze

Budget (Shared) hosting

Bij shared hosting huur je een klein stukje van een server. Hier draaien vaak honderden (of duizenden) websites op. Dat maakt dit type hosting lekker goedkoop. De resources zijn hier theoretisch en niet gegarandeerd. Voor de meeste kleine websites is dit vaak genoeg. In pieksituaties kan de server echter langzaam reageren; als je website plots veel bezoekers krijgt kunnen die hier last van ondervinden. Als je website traag reageert is het misschien een teken dat je resources niet toereikend (meer) zijn.

Premium (Cloud) hosting

Bij Cloud hosting huur je een klein stukje van een server. Maar in dit geval is de gehele (virtuele) server afgehuurd voor Blauwe Nacht en zijn klanten. Blauwe Nacht heeft de configuratie van de server in eigen handen, wat goed nieuws is voor jou. De resources worden gedeeld en schalen dynamisch mee met het aantal klanten. Met meer klanten ontstaat er een steeds groter collectief, met steeds meer power. Zo zal er in pieksituaties veel meer kracht zijn om bezoekers een snelle en betrouwbare website voor te schotelen. Websites die draaien onder Cloud hosting voelen soepeler aan, laden sneller en zijn veel betrouwbaarder. Als je Cloud hosting combineert met een van onze servicepakketten heb je werkelijk geen zorgen meer.

Inloggen

Registreren

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Your personal data will be used to support your experience throughout this website, to manage access to your account, and for other purposes described in our privacybeleid.