CONTACT
MENU
MENU

Website Check | Optimalisatie

Als je het gevoel hebt dat je website niet (meer) zo snel wordt weergegeven, of als je na een periode gewoon even wil kijken of je website nog wel lekker slank is, is het een goed idee deze even wat nader te inspecteren.

Je website checken

Je kunt dit natuurlijk met de hand doen, maar er zijn hiervoor heel makkelijke tools beschikbaar. Zoals bijvoorbeeld;

TOOLS.PINGDOM.COM

Op deze website (link) kun je (een pagina van) je website inspecteren. De verzameling tests die deze website voor je uitvoert is erg compleet. Daardoor misschien ook een beetje onoverzichtelijk. Voor de belangrijkste resultaten zal ik je hieronder wegwijs maken.

BEGIN VAN DE TEST

Voer de URL van je website (of een URL van een specifieke pagina) in op de pagina, en kies de dichtstbijzijnde testlocatie uit de lijst. (Dat zal in de meeste gevallen als je dit hier leest Stockholm in Zweden zijn)

Druk op 'Start test' en wacht tot de resultaten op het scherm staan.

Des te sneller je website laad (een korte load time), des te beter. Laad jouw site benden de seconde? Dan hoef je niet verder te lezen. Beter kan niet. Beneden de 2 seconden? Top! Alles beneden 5 seconden is een prima resultaat. Tussen 5 en 10 seconden is op zich best te doen, maar is wel aan de trage kant. Alles wat boven de 10 seconden komt is echt een reden om je site eens wat beter te bekijken of je misschien wat kan optimaliseren. (Dit zijn algemene richtlijnen, het kan natuurlijk heel goed dat jouw website enorm veel afbeeldingen bevat, daardoor groter is en wat langer laad dan gemiddeld. Een website zonder plaatjes is enorm snel, maar ook wel een beetje saai toch?) (Let op; dit soort testen zijn niet echt consistent, daarover verderop meer)

De snelheid van je website is afhankelijk van een aantal factoren. Je hebt maar invloed op een gedeelte daarvan.

  1. Grootte van de pagina. Dit is een van de meest bepalende factoren. Des te meer data er van de server naar je gebruiker moet gaan, des te langzamer je site wordt weergegeven. Best logisch. Probeer daarom je site zo klein als mogelijk te houden. Afbeeldingen vooral niet te groot en zoveel mogelijk gecomprimeerd op de site plaatsen. Wil je meer weten over hoe je afbeeldingen in toom houd op je website? Lees dan deze eerdere post hierover.
  2. Technische aanpassingen aan je website. Jouw website wordt geladen vanaf een harde schijf op een computer bij het hosting bedrijf. Die zorgen er natuurlijk voor dat dat zo snel als mogelijk gebeurt. We kunnen dat een handje helpen door een cache plugin te gebruiken. Die zorgt ervoor dat de belangrijkste gedeeltes nog sneller laden. Hiervoor maken ze gebruik van een aantal technieken; samenvoegen van stijlbestanden etc. Er zijn een groot aantal verschillende soorten van dit soort plugins. Premium klanten van Blauwe Nacht hebben beschikking over WPRocket.
  3. Snelheid van de hosting. Voor de meeste websites is 'shared hosting' prima. Dat is de goedkoopste manier van webhosting. Daarbij staan er een groot aantal websites op de zelfde locatie. Je kunt deze situatie vergelijken met een groot aantal bewoners in een huis. Zodra de deurbel gaat kan er maar 1 tegelijk open doen. Je website kan dus een kleine vertraging oplopen.
    Je hebt ook Premium Shared Hosting, daarbij wonen er een stuk minder mensen in huis. Cloudhosting is een schaalbare oplossing, VPS hosting een stuk exclusiever. Stel je maar voor dat je de enige bent die in dat huis woont. Super snelle website!  Je snapt misschien wel dat snellere hosting een stuk duurder is. Hosting kan oplopen tot honderden euro's per maand. Maak een goede overweging v.w.b. de hosting. Is die ene seconde minder laadtijd je de extra kosten waard? Goedkoop is prima, maar zodra je veel traffic gaat genereren is een upgrade van je hosting erg verstandig.
  4. Snelheid van het netwerk. Hier heb je weinig/geen invloed op, toch kan het heel storend zijn als er ergens een storing is. Je website kan trager, of soms helemaal niet laden. Die storing kan zich ergens in de wereld bevinden, maar ook een traag wifi netwerk thuis kan roet in het eten gooien.

GROTE AFBEELDINGEN OPSPOREN

Het kopje Page Size van de test laat je de grootte zien van de pagina van je website. Des te kleiner, des te sneller je pagina laad.
Hoe kun je zien wat de grootste bestanden zijn op jouw pagina? Als je een stuk naar beneden scrolt op de testpagina, zie je de File Requests. Als je op Size klikt, worden de bestanden van groot naar klein gesorteerd en kun je zien welke afbeelding het grootst is. bekijk kritisch of er aanpassingen gedaan kunnen worden. (Als je op de bestandsnaam klikt, opent een nieuw tabblad in je browser met de afbeelding. Niet alleen kun je je afbeelding zo makkelijk identificeren, maar je kunt deze ook gelijk opslaan en zo aanpassen.)

Een HELE grote korrel zout.

Dit soort online snelheidstesten moet je wel in perspectief zien. Het is een momentopname. En besef je dat een seconde later er hele andere resultaten kunnen zijn. Er zijn simpelweg teveel variabelen van invloed op het eindresultaat. Er kunnen net 3 bezoekers tegelijk op je site zijn, een cachebestand kan net opnieuw worden opgebouwd...

Neem de waarden die je voorgeschoteld krijgt voor kennisgeving aan, maar hecht er vooral niet teveel waarde aan.

Doe de test eens een aantal keer achter elkaar. Je zult zien dat de resultaten best uit elkaar kunnen liggen. Ik heb hier 3 uitslagen van dezelfde website. Gewoon 3x na elkaar getest. Wat een verschil he?

Een snelle website is belangrijk. Het is van invloed op de beleving van je klanten/bezoekers; die klikken een langzame website sneller weg. In Google heeft een snelle website niet direct meer hits. Een extreem langzame website krijgt daarentegen wél 'strafpunten'. Probeer je website zo snel als mogelijk te houden, maar daarin doorslaan heeft geen zin. Gebruik dit soort testen dus vooral om te kijken of je iets aan de bestanden kunt doen. Afbeeldingen aanpakken heeft de grootste impact!

Ondanks dat Google dat niet communiceert, zijn er sterke aanwijzingen dat goed geoptimaliseerde snelle websites wel een streepje voor hebben in de zoekresultaten. De top 20 van de resultaten is vaak significant beter geoptimaliseerd dan de latere zoekresultaten. Baat hebben doet het dus zeker, optimaliseren van je website.

Succes met optimaliseren.

Als je vragen hebt, stel ze hieronder of stuur me een berichtje.

Warme groet,
Antal

DisclaimerPrivacy & CookiesAlgemene Voorwaarden Copyright © 1999 – 2022 Antal Hendrix van Spronsen | Alle rechten voorbehouden | Blauwe Nacht Almere
arrow-up
Antal Hendrix van Spronsen

Antal Hendrix van Spronsen

Online

Blauwe Nacht is op dit moment gesloten. Laat een bericht achter en we nemen z.s.m. contact met je op.

Antal Hendrix van Spronsen
Hallo, welkom bij Blauwe Nacht. Kan ik je helpen?
Stel je vraag via:
chat